2020-02-20
   
Betűméret

ADR veszélyes áruk közúti szállításához

Ismertetése:


Minden olyan anyag, kész és félkész termék, amelynek közúti szállítása az emberre, a környezetre káros, vagy veszélyt jelenthet, csak bizonyos feltételek teljesítése esetén továbbítható. A veszélyes anyagok, tárgyak közúti szállításának feltételeit a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) tartalmazza.

Személyi feltételként meghatározza, hogy veszélyes árut továbbító járművet csak olyan személy vezethet aki a szállítási módnak megfelelő és érvényes oktatási bizonyítvánnyal rendelkezik.

Az alapképzés keretein belül a küldeménydarabos szállítási módra vonatkozó szakvizsga tehető le, mely egyben alapja a szakosító képzésnek. Szakosító tanfolyamot kell elvégezni a robbanóanyag, a radioaktív anyag, valamint az ömlesztett ( ún. tartányos) szállítási módban történő árutovábbításhoz.


Az ADR képzés tanfolyamköteles! A kiadásra kerülő vizsgabizonyítvány megfelel az EU előírásoknak, így nemzetközi érvényességű. Érvényessége öt év, mely idő lejárta előtt felújító vizsgával újabb öt éves ciklusra hosszabbítható meg.

ALAPKÉPZÉS - küldeménydarabos szállítási mód

Az alapvizsga a robbanóanyag és radioaktív anyag kivételével minden áruosztályra érvényes, így a nyomás alatt oldott gázok, a gyúlékony folyadékok, gyúlékony szilárd anyagok, mérgező és maró anyagok, valamint az egyéb enyhe veszélyességű anyagok továbbítására szerez jogosultságot a vizsgázó.

A küldeménydarabos alapvizsga két írásbeli tesztből és gyakorlati vizsgából áll. A gyakorlati vizsga a felszerelések kezelésére és kárelhárítási tevékenységre vonatkozik. Felújító vizsga csak írásbeli tesztből áll.

A jelentkezés feltétele: Betöltött 20. életév, valamint legalább B kategóriás, minimum 2 éve érvényes vezetői engedély.

SZAKOSÍTÓ KÉPZÉS- tartányos, ömlesztett szállítási mód

Alapvizsgát tehet aki "C" járműkategóriára minimum 2 éve érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, vezetési gyakorlatra vonatkozó kötelezettségének igazoltan eleget tett. Nem tartányos (küldeménydarabos) szállítási módra az ADR bizonyítványát megszerezte.

Tartányos szakosító osztályai:
2: (sűrített, cseppfolyósított gázok),
3: (nagyon mérgező és maró anyagok, 23 °C és 61 °C közötti lobbanáspontú mérgező és maró anyagok),
5.1-6.1-8-9: folyékony vagy olvasztott állapotban lévő anyagok, különféle veszélyes folyékony vagy olvasztott állapotban lévő anyagok, különféle veszélyes porszerű vagy szemcsés anyaginak szállításához használható tartányos járművek. A vizsga írásbeli teszt és szóbeli vizsgából áll.

FELÚJÍTÓ KÉPZÉS

Az öt év érvényességi idő lejárta előtti, tanfolyamköteles vizsgával hosszabbítható meg, mind a küldeménydarabos, mind a tartányos bizonyítvány. Az érvényességi időn túli vizsga már alapvizsgának számít. A felújító vizsga csak írásbeli teszt vizsgából áll.


A TIR-SULI Bt folyamatosan szervezi az alap, a szakosító és felújító tanfolyamokat.

 

Undort keltő anyagok szállítása

ismertetése:


A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Miniszter 13/1995. (IX. 01.) KHVM rendelet 2. §-ának, illetve mellékletének értelmében az "Undort keltő anyagok" belföldi közúti szállítását végző gépkocsivezetőknek az ilyen anyagok szállítására előírt szabályokból vizsgát kell tenni.

Undort keltő anyagok közé tartozik minden olyan anyag, amely nem tartozik a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) előírásai alá és bűzös, dögletes, visszataszító, undorító tulajdonsággal rendelkezik.
A tanfolyam az ilyen anyagok belföldi közúti szállítását végző gépkocsivezetők számára ismerteti a vonatkozó különleges előírásokat, amelyeket a gépkocsivezetőknek a közúti szállítás szabályszerű végrehajtásánál - beleértve a jármű előkészítését, az áru átvételét, átadását, kezelését, stb. - alkalmaznia vagy ellenőriznie kell.
A tanfolyam szakhatósági vizsgával zárul, amely két szóbeli részből áll, alapismeretekből és szállítási ismeretekből.

A vizsgázók részére a Nemzeti Közlekedési Hatóság állítja ki a vizsga igazolást, melynek nincs lejárati idején, nem kötelezett felújításra. A TIR-SULI Bt az igényeknek megfelelően szervezi a tanfolyamot és bonyolítja a vizsgát.

 

Taxi gépkocsivezetői

ismertetése:

 

Személygépkocsis személyszállító

ismertetése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Nyaralás Németországban
Pihentető szabadságra vágyik? Megtalálta...

Bejelentkezés

Online felhasználó

Oldalainkat 68 vendég és 0 tag böngészi